Mosii de iarna sau Pomenirea mortilor se tin in fiecare an, in sambata dinaintea duminicii Infricosatoarei Judecati (duminica lasatului sec de carne dinaintea postului Pastelui). In aceasta zi, dar si cu ocazia Mosilor de vara, se spune ca sufletele mortilor vin pe pamant, asa ca se da de pomana mancare gatita, cei decedati hranindu-se din mireasma sau aburii fierturilor , in asa fel incat sa le ajunga pentru un intreg an.
Exista credinta ca aceasta sambata este mai mult decat potrivita pentru a da de pomana, lumanarea si masa daruite cu acest prilej urmand a nu se mai sfarsi niciodata pe cealalta lume. Potrivit obiceiului, se dau de pomana colive, colaci, piftii, sarmale, placinte, vin si lumanari, ce sunt sfintite la biserica ori la parastase facute
la cimitir. Unii sunt de parere ca trebuie daruit ceea ce le placea sa manance raposatilor, astfel incat acestia sa se bucure cat mai mult de pomana. Totodata, castroanele ori farfuriile cu de-ale gurii este musai sa fie insotite de linguri si furculite, astfel incat mortii sa aiba cum se infrupta din bunatati. Nu trebuie uitata traditia de a aprinde macar cel putin doua lumanari la mormintele rudelor, avand, se zicea, rolul de a incalzi sufletele mortilor.