ROgift.ro (Magazin de cadouri)

Noaptea Sf. Andrei

Pe data de 30 noiembrie, romanii il sarbatoresc pe Sf. Andrei, ocrotitorul spiritual al Romaniei.
Noaptea din ajunul Sfantului Andrei este cunoscuta ca si noaptea stirigoilor, atunci cand spiritele mortilor ies din morminte. Strigoii reprezinta un pericol pentru cei in viata, deoarece ii pot omori pe cei apropiati lor, sunt aducatori de boli si suferinte. Strigoii calatoresc pe pamant si pe ape, scot sunete ingrozitoare, pentru a se deplasa se folosesc de cozi de matura si melite. Ei bantuie Pamantul pana la venirea zorilor, pana la primul cantat al cocosilor.
Pentru a se proteja de pericole, taranul roman ungea cu usturoi pisat pragurile usilor si ferestrelor, cotetele, casa, grajdiul, pentru a fi protejata gospodaria.
In aceasta noapte exista obiceiul -pazitul usturoiului, fetele si flacaii din sat petrec intreaga noapte, pazind astfel usturoiul.
Noaptea Sf. Andrei este si noaptea cand fetele nemaritate pot afla cine va fi viitorul lor sot, acestea si vor petrece noaptea in fata unei oglinzi in apropierea careia s-au aprins doua lumanari si vor sta treze pana cand vor vedea chipul ursitului in oglinda, dupa care se vor culca, in speranta ca-si vor visa sortitul, nu inainte de a pune busuioc sub perna.
Tot in aceasta noapte, pentru a se va vedea daca anul cel nou va fi rodnic, se aduc crengute de visin in casa care vor inflori pana la Craciun sau se seamana seminte de grau in recipiente mici, care vor incolti pana la Craciun, semn de abundenta si prosperitate in noul an.