ROgift.ro (Magazin de cadouri)

Ziua Pacalelilor si Ziua internationala

Ziua Pacalelilor si Ziua internationala a pasarilor. Dar pe noi ne intereseaza primul aspect. De unde vine ? Cum se... manifesta ? si, ce superstitii avem de 1 aprilie ?Ziua de 1 aprilie a fost intotdeauna un prilej de
distractie si, cum e sanatos sa razi, ne bucuram si noi cand avem prilejul. Se pare ca originile acestei zile se regasesc, ca multe alte obiceiuri, in schimbarea calendarului gregorian. Se spune ca, odata cu aceasta schimbare, multi nu s-au putut obisnui cu noile date ale sarbatorilor. si atunci, in timpul lui Carol al IX-lea, multi neadaptati sarbatoreau Anul Nou la... 1 aprilie ! Cei ce sarbatoreau astfel erau numiti nebuni de aprilie. Apoi obiceiul s-a perpetuat pana-n zilele noastre, pierzandu-si semnificatia initiala si pastrand doar... nebunia. Pentru ca e o nebunie vesela si placuta .
este un obicei foarte raspandit in intreaga lume: in SUA, in Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Franta, Germania si... la noi. Cei pacaliti erau porecliti in Franta poisson d’Avril, in Anglia noddy, in Scotia cuc de April. Tot in Franta, de 1 aprilie se trimit felicitari cu pesti, bomboane-pesti, dar cel mai adesea se agata un peste de hartie, pe spatele pacalitului.
Superstitia spune ca pacaleala de 1 aprilie trebuie facuta pana la ora 12,00, cele dupa aceasta ora, se zice ca aduc ghinion. Tot o superstitie spune ca in ziua de 1 aprilie nu se fac casatorii, pentru ca : ori acestea nu dureaza, se destrama, ori sotul va fi sub papuc.
�La noi, se spune ca daca nu pacalesti pe nimeni de 1 aprilie, tot anul pana la celalalt 1 aprilie vei fi tu cel pacalit.